1. >Blog
  2. >Dārzeņu sniegtais labums cilvēka organismam: 7 ļoti veselīgi dārzeņi

Lai mūsu organisms būtu vesels, mums netrūktu enerģijas un vitalitātes, ir svarīgi ēst dažādus pārtikas produktus, taču īpaši liela nozīme ir dārzeņiem. Tie ir uzturvielu, vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu avots, kas var palīdzēt ne tikai saglabāt labu pašsajūtu, bet arī pasargāt no dažādām slimībām. Taču, vai zinājāt, ka konkrēti dārzeņi ir īsti supervaroņi veselības uzturēšanas ziņā? Šajā rakstā runāsim par septiņiem ļoti veselīgiem dārzeņiem un atklāsim, kāpēc tieši tiem vajadzētu ieņemt nozīmīgu vietu mūsu uzturā.

Veselīgākie dārzeņi – kādu labumu tie sniedz cilvēka organismam?

Ikviens dārzenis savā veidā iesaistās mūsu organisma labsajūtas nodrošināšanā, tāpēc nav pārsteigums, ka veselīgs uzturs nevar pastāvēt bez tiem. Bet, kuri tad ir tie visnoderīgākie dārzeņi un kā tie var palīdzēt rūpēties par mūsu veselību?

Burkānu sniegtais labums

Burkāni ir ne tikai gardi, bet arī bagātīgi satur uzturvielas, kas sniedz daudz labuma mūsu veselībai. Tie bagātīgi satur beta karotīnu, kas organismā tiek pārvērsts A vitamīnā, kas savukārt ir nozīmīgs redzei, ādas veselībai un stiprai imūnsistēmai. Turklāt šis dārzenis satur daudz antioksidantu, kuri palīdz cīnīties ar brīvo radikāļu radīto stresu organismā, tādējādi mazinot deģeneratīvo slimību un sirds traucējumu risku.

Vēl viena svarīga burkānu sastāvdaļa – šķiedrvielas. Tās ir svarīgas gremošanas sistēmai, palīdz novērst aizcietējumus un var kontrolēt cukura līmeni asinīs. Burkāni satur arī kāliju, kas palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu un sirds funkciju. Bez kālija šis dārzenis satur arī citus svarīgus vitamīnus un minerālvielas, ieskaitot K un C vitamīnu, folātus un mangānu. Tie ir nozīmīgi asins recēšanai, imūnsistēmai un kaulu veselībai.

Gatavojot ēdienus, burkānus var izmantot dažādos veidos: no svaigiem salātiem līdz sacepumiem un sautējumiem. Iekļaujot šo dārzeni dažādos ēdienos, ne tikai bagātināsim tos garšas ziņā, bet arī nodrošināsim savu organismu ar daudzām uzturvielām, kas ir nepieciešamas labai veselībai un ilgam mūžam.

Zirņu sniegtais labums

Zirņi ir lielisks augu olbaltumvielu avots. Olbaltumvielas sniedz organismam nepieciešamo enerģiju un palīdz uzturēt veselīgu muskuļu masu. Bez olbaltumvielām šis pākšaugs bagātīgi satur šķiedrvielas, kas ir svarīgas gremošanas trakta veselībai. Šķiedrvielas palīdz nodrošināt raitu ēdiena virzību gremošanas traktā, mazina aizcietējumu risku un var palīdzēt kontrolēt cukura līmeni asinīs, sniedzot ilgstošu sāta sajūtu.

Zirņi satur arī B grupas vitamīnus, ieskaitot folātus, kuri ir īpaši svarīgi grūtniecības laikā, jo iesaistās normālas augļa nervu sistēmas attīstībā.

Zirņi satur antioksidantus, piemēram, C vitamīnu un saponīnus, kas palīdz mazināt iekaisumus organismā un stiprina imūnsistēmu. Bet tā savukārt palīdz cīnīties ar infekcijām un uztur veselīgu ādu. Turklāt zirņi var būt noderīgi sirds veselībai to spējas mazināt “slikto” ZBL holesterīna daudzumu asinīs, tādējādi mazinot sirds slimību risku.

Zirņi ir piemēroti gan aukstajiem, gan siltajiem ēdieniem, salātiem, sautējumiem, vai atsevišķi kā uzkoda. Ja gribas taupīt laiku, neatsakoties no uzturvielām, laba izvēle var būt tvaicētie zaļie zirnīši “Vapeur”. Šis produkts – lielisks veids, kādā bagātināt savu uzturu ar svarīgām uzturvielām.

Brokoļu sniegtais labums

Brokoļi pieder krustziežu dzimtai, kas ir pazīstama savu pretvēža īpašību dēļ, īpaši sulforafāna dēļ – savienojuma, kas mazina konkrētu vēža veidu risku. Turklāt brokoļus var dēvēt par C un K vitamīna, kā arī folātu avotu . Šīs uzturvielas stiprina imūnsistēmu, palīdz uzturēt veselīgu ādu, asins recēšanu, un tās ir būtiskas grūtniecības laikā. Brokoļi satur arī kāliju un magniju. Tie ir nozīmīgi sirds veselībai un muskuļu funkcijai.

Šajā dārzenī esošās šķiedrvielas lieliski iedarbojas uz gremošanas sistēmu, uzturot veselīgu zarnu trakta mikrofloru un sniedzot ilgstošu sāta sajūtu.

Brokoļi ir piemēroti dažādu ēdienu pagatavošanai: tos var tvaicēt, cept, sautēt, kā arī ēst svaigus. Vēl viens veids, kādā šo dārzeni var iekļaut savā uzturā, – brokoļu biezzupa. Tas ir sātīgs un gards ēdiens, kas ir piemērots gan pusdienām, gan vakariņām.

Lēcu sniegtais labums

Lēcas tiek īpaši augstu vērtētas augstā olbaltumvielu satura un neaizstājamo aminoskābju dēļ. Šīs vielas ir būtiskas, lai mūsu muskuļi un audi varētu augt un atjaunoties. Turklāt tās bagātīgi satur šķiedrvielas, kuras uztur gremošanas sistēmas veselību, novērš aizcietējumus un sniedz ilgstošu sāta sajūtu.

Šis pākšaugs satur arī daudz dzelzs, kas ir būtiska, lai veidotos asins šūnas, eritrocīti, kā arī skābekļa transportēšanai pa visu organismu. Dzelzs trūkums var izraisīt anēmiju, tāpēc lēcas ir svarīgs pārtikas produkts, īpaši veģetāriešu un vegānu uzturā.

Šis dārzenis, tāpat kā iepriekš minētie, satur folātus, kas ir nozīmīgi normāliem šūnu dalīšanās un augšanas procesiem, kā arī magniju un kāliju, kas savukārt ir būtisks sirds veselības uzlabošanai, mazinot augsta asinsspiediena risku un uzturot veselīgu sirds ritmu.

Lēcas, piemēram, tvaicētas, var izmantot salātos, zupās, sautējumos vai kā veselīgu gaļas alternatīvu, tās piešķir ēdieniem piesātinātu garšu un padara tos sātīgus. Iekļaujot tās savā uzturā, ne tikai uzņemsiet būtiskas uzturvielas, bet arī varēsiet priecāties par veselībai sniegto labumu.

Pupiņu sniegtais labums

Arī pupiņas, gan sarkanās, gan baltās, ir lielisks augu olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Turklāt tās bagātīgi satur mūsu organismam svarīgas minerālvielas, ieskaitot dzelzi, kas veicina labāku skābekļa piegādi šūnām un audiem visā organismā.

Kālijs, vēl viena pupiņās atrodama minerālviela, kas palīdz regulēt asinsspiedienu un ir svarīga sirds veselībai. Šie dārzeņi satur arī magniju, kas ir nepieciešams enerģijas ražošanai un muskuļu un nervu funkcijas uzturēšanai, kā arī jau ne reizi vien pieminētos folātus, kas ir īpaši nepieciešami grūtniecēm.

Pupiņas ir piemērotas dažādu ēdienu pagatavošanai: no salātiem un tortiljām līdz zupām, sautējumiem un pat desertiem. Tās piešķir ēdieniem piesātinātu garšu un sātīgumu, tāpēc ir lieliska izvēle, ja vēlaties bagātināt savu uzturu. Respektīvi, iekļaujot savā uzturā pupiņas, varēsiet ne tikai izbaudīt to garšu, bet arī uzņemt dažādas veselībai noderīgas vielas.

Turku zirņu sniegtais labums

Turku zirņi – vēl viens uzturvielām bagāts dārzenis, kas sniedz daudzpusīgu labumu mūsu organismam. Šo pākšaugu unikalitāte slēpjas to sastāvā, kas ir ne tikai augu olbaltumvielas un šķiedrvielas, bet arī retāki uztura komponenti.

Viena no īpašajām turku zirņu sastāvdaļām – saponīni, dabiski savienojumi, kuri var palīdzēt mazināt holesterīna daudzumu. Saponīni darbojas arī kā antioksidanti, mazinot iekaisumu un palīdzot aizsargāt no konkrētām slimībām, ieskaitot sirds slimības.

Turklāt turku zirņi bagātīgi satur molibdēnu, kas veic svarīgu lomu organisma detoksikācijas procesos, palīdzot izvadīt atsevišķas toksiskas vielas. Tie ir arī labs mangāna avots. Mangāns ir minerālviela, kas ir nozīmīga kaulu veselībā un darbojas kā kofaktors daudziem fermentiem, kuri veicina vielmaiņas procesus organismā.

No turku zirņiem var pagatavot dažādus ēdienus, ieskaitot humusu, salātus, zupas, kā arī gluži vienkārši apgrauzdēt cepeškrāsnī ar iecienītajām garšvielām – šim gardajam, sātīgajam un ļoti ātri pagatavojamam ēdienam lieliski būs piemēroti tvaicētie turku zirņi “Vapeur”. Ļoti ērts un viegls veids, kādā integrēt šo dārzeni savā uzturā.

Kukurūzas sniegtais labums

Krāsainā un sulīgā kukurūza ne tikai papildina ēdienus ar savu piesātināto garšu, bet arī sniedz daudz priekšrocību veselības ziņā. Tā satur īpaši daudz acīm noderīgo karotinoīdu – zeaksantīna un luteīna, kā arī bagātīgi satur ferulskābi – antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar iekaisumu un mazina atsevišķu hronisko slimību, piemēram, sirds slimību un diabēta, risku.

Kukurūza ir labs tiamīna (B1 vitamīna) avots. Šis vitamīns ir būtisks atbilstošam enerģijas metabolismam un nervu sistēmas darbībai. Turklāt tā satur daudz šķiedrvielu, kas uztur veselīgu gremošanas sistēmu un var palīdzēt kontrolēt holesterīna līmeni asinīs. Šķiedrvielas sniedz arī ilgstošu sāta sajūtu, bet tas var palīdzēt regulēt ķermeņa svaru.

Kukurūzu var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanai, piemēram, salātos, tortiljās, sautējumos, pankūkās. Ja meklējat ātru un ērtu risinājumu, ir vērts izvēlēties konservētu kukurūzu, kurai piemīt lieliska uzturvērtība un kas ir dabiski garda.

Ikviens no šiem dārzeņiem ir svarīgs ne tikai, lai nodrošinātu daudzpusīgu un sabalansētu uzturu, tie palīdz mūsu organismam arī saglabāt veselību un vitalitāti. Tāpēc to iekļaušana savā uzturā nešaubīgi ir noderīga.