Informācija pa tālruni: +370 61170170

Artišoki

Artišoki

Artišoki

Daudzgadīgā auga dzimtene ir Vidusjūras reģions, mūsdienās to kultivē arī citur Eiropā un Ziemeļamerikā.

100g artišoka – 57 kcal

Artišoki satur šķiedrvielas, dzelzi, kalciju, kāliju, fosforu, karotīnu, vitamīnus B1, B2, PP un C.

Kā lietojams uzturā?

Uzturā izmantojama artišoku ziedkopu pamatne. Artišoka kātu un ziedkopas galu nogriež, apslaka ar citrona sulu, lai dārzenis nenomelnētu, tad 20 minūtes vāra sālītā ūdenī. Lapas pamērcē pēc katra gaumes sagatavotās „dip” mērcēs, ēd arī mīkstumu. „Sirds“, t.i. zieda pamatne, tiek uzskatīta par garšīgāko daļu, to ēd atsevišķi vai pievieno salātiem.

Artišoki ir veselīgi

Tā kā artišokos ir dabiskais ogļhidrāts inulīns, tos var ēst arī diabētiķi. Artišoki tiek izmantoti arī, lai ražotu medikamentus, kuri paredzēti holesterīna un triglicerīdu līmeņa pazemināšanai  asinīs. Artišoku lapas satur arī flavonoīdus, kas regulē aknu un žultspūšļa darbību. Flavonoīdi atzīti par spēcīgiem antioksidantiem, kuri cīnās ar brīvajiem radikāļiem, samazinot risku saslimt ar vēzi.

Afrodīzijs

Artišoka dziedējošās īpašības pazina jau antīkajā pasaulē. Auga maigā pamatnes daļa (jeb "sirds") bija jāēd jēla vai vārīta. To uzskatīja par lielisku līdzekli vīriešu un sieviešu romantiskas dabas un citu problēmu risināšanā.

Dabisks kosmētiskais līdzeklis

Artišoks ir vērtīga kosmētisko līdzekļu sastāvdaļa. To lieto sejas tīrīšanas pieniņos, krēmos, tonikos un sejas maskās, kas darbojas aizsargājoši - kā ādas tīrītāji, sterilizētāji, ādas tonizētāji, iekaisumu novērsēji un palīgi aknes ātstēšanā. Artišokam ir arī sāpju remdinoša, pretvīrusu un pretalerģijas iedarbība.