Informācija pa tālruni: +370 61170170

Cigoriņi

Cigoriņi

Cigoriņi

Viengadīgs dārzenis, kura dzimtene ir Vidusjūras reģions un Āzijas dienvidu daļa. Kopš 16. gadsimta to audzē Eiropā.

100g cigoriņu – 25 kcal

Cigoriņi satur  kalciju, magniju, fosforu, dzelzi,  vitamīnus A1, B1, B2, C, E.

Ļoti daudz barības vielu

Cigoriņi satur daudz vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā tradicionālie salāti, kā arī tādas vielas kā inulīns un intibīns, kuri pavisam noteikti uzlabo ēstgribu.

„Vai jums ir cigoriņi?”

Tikai daži cilvēki zina, ka dažās valstīs bieži izmantotais izteiciens „Vai jums ir cigoriņi?“ īstenībā nozīmē bailes, kuras rada šīs dārzenis. Cigoriņiem ir bālas lapas un maiga, it kā vārga forma, tas izskatās kā „izbijies dārzenis“. Cigoriņus galvenokārt audzē pilnīgā tumsā, tiem nevajag daudz saules gaismas. Senajos laikos tas  likās aizdomīgi. Tāpēc cigoriņi kādreiz tika uzskatīti par  nešķīstu dārzeni, runāja, ka to izmantojot melnajā maģijā…

Nedaudz pikanta, veselīga garšviela

Cigoriņiem ir pikanta, nedaudz rūgta garša, un to bieži izmanto salātos. Tie ir piemēroti arī kā piedeva pie asiem sieriem, riekstiem, bietēm vai lietojami kopā ar ābolu, bumbieru gabaliņiem.

Cigoriņš galdā

Varam ēst cigoriņu lapas ar eļļu un citrona sulu vai pārlietu ar dažādiem maisījumiem, kas pagatavoti no olas, krēmsiera, zivīm vai gaļas. Cigoriņus var gatavot cepeškrāsnī, sautēt, grilēt vai  viegli apcept. Iecienīts ēdiens ir cigoriņu zupa, kurai pievienots siers, ķiploki un citrons.