Informācija pa tālruni: +370 61170170

Čili

Čili

Čili

Viengadīgā sīvā pipara paveids jeb „dārzeņpipars“ (capsicum frutescens). Tā dzimtene ir Dienvidamerika, to audzē pipara neparastās garšas dēļ.

100g čili – 40 kcal

Šis pipars satur nātriju, kāliju, kalciju, magniju, betakarotīnu un vitamīnus B1, B2, B6, C un E.

Pasaules garšviela

Šie pipari ir garšviela, kuru pazīst visā pasaulē. Tie iecienīti daudzu kultūru (it īpaši indiešu un meksikāņu) virtuvēs. Tos galvenokārt izmanto kaltētā vai maltā veidā. Šos piparus var iegādāties arī svaigus vai marinētus. Tie lieliski pastiprina ēdiena garšu, šie pipari ir labi zināmi to sildošā efekta dēļ. Pēdējā laikā čili pipari tiek izmantoti  no šokolādes gatavotos saldumos un saldajos ēdienos, kā arī tradicionālajā veidā.

Asi un veselīgi

Čili pipari satur kapsaicīnu – alkaloīdu, kas piešķir tam aso garšu. Pipariem ir veselībai labvēlīgas īpašības, tos izmanto ziedēs, kas radītas sāpju remdēšanai un ziedēs ar sildošu iedarbību. Alkaloīds stimulē vielmaiņu un gremošanu, tāpēc čili ir labs palīgs dažādās diētās. Pašlaik tiek pētīta kapsaicīna izmantošana vēža ārstēšanā. Čili piparos ir arī askorbīnskābe - C vitamīns.

Skovila skala

1912. gadā amerikāņu ķīmiķis Vilburs Skovils izveidoja skalu, lai novērtētu  pārtikas produktu, jo īpaši čili, asumu. Čili pipara asums ir atkarīgs no tā paveidiem un audzēšanas apstākļiem. Skovila skala (Scoville’s scale) nosaka asuma līmeni, kas atkarīgs no kapsaicīna satura piparos.

Čili piparus izmanto pašaizsardzībai

Kapsaicīnu izmanto asaru gāzes baloniņu ražošanā, kuri pazīstami arī  kā piparu pulverizatori. Kapsaicīna īpašības pašaizsardzībā noder, bet jāatceras, ka pēc čili aizskaršanas rūpīgi jānomazgā rokas. Pat neliels čili sulas daudzums, kas nokļūst saskarē ar acīm un jutīgām ādas daļām, var radīt nepatīkamas sekas.