Informācija pa tālruni: +370 61170170

Cūkpupas

Cūkpupas

Cūkpupas

Viengadīgs pupu dzimtas augs, kuru audzē kā dārzeni daudzās un dažādās valstīs.

100g cūkpupu – 88 kcal

Cūkpupas satur  daudz olbaltumvielu un  šķiedrvielu, kalciju, fosforu, dzelzi, magniju, karotīnu un vitamīnus A, B1, B2, C, E.

Olbaltumvielas

Cūkpupu sastāvā ir apmēram 25% augu olbaltumvielu, kurām ir daudz lielāka uzturvērtība nekā graudaugu olbaltumvielām. Tās tiek augsti vērtētas, jo pupās ir  arī daudz šķiedrvielu, ogļhidrātu, tauku, vitamīnu un minerālvielu.

Bez holesterīna

Cūkpupas nesatur holesterīnu, tāpēc tās ieteicams ēst cilvēkiem, kuriem ir asins cirkulācijas slimības. Cūkpupas palīdz regulēt gremošanas sistēmas darbību, jo šķiedrvielu  satura dēļ ievērojami pieaug vielmaiņa, tāpēc cūkpupas ir ļoti iecienītas dažādās diētās.

Trojieši arī ēda cūkpupas

Cūkpupas ir pazīstamas jau vismaz 5000 gadu. Tās atrastas Ķīnā, senajā Ēģiptē un pat Trojas drupās. Šīs pupas bijušas iecienītas, jo tās ir viegli izaudzēt, tām ir liela uzturvērtība, tās dod spēku un enerģiju. Cūkpupas parasti ēda zemākās šķiras pārstāvji. Antīkajā pasaulē cūkpupas uzskatīja par nāves simbolu, tāpēc priesteri tās ēst nedrīkstēja.

Garšīgas un veselīgas

Visgaršīgākās ir jaunās cūkpupas, izvārītas nedaudz sālītā ūdenī, kam pievieno mazliet sviesta. Tās var izmantot salātos, zupās un citos ēdienos, kuri sader ar pākšaugiem.