Informācija pa tālruni: +370 61170170

Fenhelis

Fenhelis

Fenhelis

Fenhelis, Florences fenhelis jeb „finocchio” ir daudzgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs. Tā dzimtene ir Vidusjūras piekrastes zemes, tiek audzēts daudzos pasaules reģionos.

100g fenheļa – 69 kcal

Fenhelis satur kalciju, fosforu, dzelzi un vitamīnus   A1, B1, B2, C un E.

Aromātiskās anīsa sēklas

Šim augam ir interesants aromāts - maiga anīsa smarža. Florences fenheli var ēst zaļu, ceptu, viegli apceptu, stipri apceptu vai grilētu, to var arī  konservēt. Fenhelis lieliski iederas zupās, pie zivju ēdieniem un dārzeņiem, ar bietēm, kartupeļiem, kāpostiem, brokoļiem vai ziedkāpostiem. Salātos tam var pievienot olīvas, kaperus, sarkanos sīpolus, anšovus, rukolas lapas un ābolus, arī garšvielas - sāli, piparus, citrona sulu, ķiplokus vai timiānu. Lieliska piedeva pastām.

Klepus, laktācija, kolikas

Fenhelis sekmē atklepošanu, stimulē gremošanas sistēmas darbību, regulē diastolisko spiedienu. Piens ar nelielu devu fenheļa noder gripas un saaukstēšanās gadījumos. Tas sekmējot arī  piena dziedzeru sekrēciju ar krūti bērnus barojošajām māmiņām, palīdz mazuļiem, ja tiem rodas kolikas vai vēderā uzkrājušās gāzes.

Afrodīzijs

Fenheļa sēklas tiek vērtētas ļoti augsti. No tām gatavoto sīrupu izmanto organisma spēcināšanai, tas paātrina brūču sadzīšanu un stimulē matu augšanu. Sensenos laikos fenheli izmantoja kā lielisku dabisko afrodīziju.

Ādas problēmu gadījumā

Fenheli  lieto arī kosmētisko līdzekļu  ražošanā, jo īpaši taukainai ādai, kā arī mutes kopšanai paredzētajos  līdzekļos.