Informācija pa tālruni: +370 61170170

Gurķi

Gurķi

Gurķi

Viengadīgs ķirbju dzimtas augs, audzē tā iegarenā augļa dēļ.

100g gurķu – 15 kcal

Gurķi satur 99% ūdens, kāliju, fosforu, kalciju, magniju, dzelzi, cinku, vitamīnus C, B1, B2, B6, PP, E un provitamīnu A.

Ūdens lielgabals

Gurķis ir dabisks mūsu organisma „mitrinātājs“, tāpēc gurķiem ir labvēlīga ietekme  arī uz ādu.  Gurķos ir kālijs, tāpēc lietojot gurķus, no organisma tiek izvadīti toksīni un samazinās asinsspiediens.

Skaistas acis

Gurķi var izmantot arī ārīgai lietošanai kā sejas masku, kas tīra un padara gludāku ādu, samazina tūsku un tumšos lokus zem acīm.

Ūdeņainā delikatese

Viens no jau 3000 gadu zināmajiem dārzeņiem, tā dzimtene ir Indija. Jau Senajā Romā gurķus uzskatīja par delikatesi. 9. gadsimtā šos dārzeņus sāka audzēt arī vairāk uz Eiropas ziemeļiem  (Francijā). Gurķi sasniedza Ameriku kopā ar spāņu iekarotājiem. Tikai 19. gadsimtā gurķus sāka ēst svaigā veidā. Mūsdienās tos izmanto salātos, kā uzkožamos, uz sviestmaizēm. Gurķus var sagatavot arī karstā veidā tāpat kā cukini. Austrumeiropas valstu virtuvēs  iecienīta delikatese ir skābēti gurķi.

Atsvaidzinoši

Gurķus labprāt izmanto bārmeņi. Tos izmanto kā dekorāciju (piemēram, pasniedzot „Asiņaino Mēriju”) kā dažādu alkoholisko dzērienu sastāvdaļu (piemēram, degvīns ar gurķi, citronu un piparmētru), kā arī bezalkoholiskajos dzērienos (dzērienā, kas gatavots no ūdens, ledus un cukura ar blenderētu citronu un gurķi).