Informācija pa tālruni: +370 61170170

Jeruzalemes artišoki

Jeruzalemes artišoki

Jeruzalemes artišoki

Jeruzalemes artišoks jeb topinambūrs, saules sakne vai saulespuķu gums ir daudzgadīgs lakstaugs, radniecīgs saulespuķēm, piederīgs pie saulespuķu ģints.

100g Jeruzalemes artišoka – 306 kcal

Satur vitamīnus A, B1, B2, B6, C, un  E. Bez silīcija, kālija, kalcija, fosfora, dzelzs un cinka, tas satur arī fruktozi, pektīnvielas un aminoskābes.

Kartupeļa sāncensis

Jeruzalemes artišoku indiāņi audzēja ilgi pirms Amerikas kontinentā kāju bija spēris Kolumbs. Šie bumbuļi savā ziņā ir nedaudz līdzīgi kartupeļiem, gumi atgādina arī ingvera saknes. Tie garšo gandrīz kā artišoki vai āboli, tāpēc tos dažkārt pat sauc par „zemes āboliem”. Tos var ēst svaigus salātos, vārītus vai pat ceptus - kā kartupeļus. Francijā Jeruzalemes artišoku bumbuļi ir iecienīta salātu sastāvdaļa. Vācijā no tiem ražo alkoholu: „Topinambur” vai „Rossler”,  jo no šī auga var iegūt ievērojamu daudzumu spirta.

Barojošais indiāņu gums

Gadsimtiem ilgi Ziemeļamerikas iezemieši artišoka saknes izmantoja gan pārtikā, gan ārstniecībā. Pētījumi pierādījuši, ka šis dārzenis spēj pazemināt sliktā holesterīna līmeni, regulēt asinsspiedienu un gremošanas sistēmas darbību, paaugstināt organisma imunitāti un apgādāt to ar enerģiju. Topinambūrus iesaka lietot diabētiķiem, jo īpaši slimības agrīnajā stadijā. Tā kā diētām, kurās lieto daudz topinambūru, ir urīndzenoša  ietekme, tos iesaka nieru slimību gadījumos. Medikamentiem un ēdieniem, kuros izmantots „zemes ābols”, ir arī aizsargājošās īpašības, tie veicina organisma attīrīšanos no toksīniem, piemēram, no smagajiem metāliem.

Ziemeļu citrons

Ja topinambūra šķēli pievieno karstai tējai,  tā garšo kā tēja ar citronu. Tāpēc topinambūra gumus sauc arī par „ziemeļu citronu”.

Izdzīvošanai

Amerikā topinambūra vērtību apzinās tie, kuri aktīvi iesaistījušies izdzīvošanas mākslas jomā. Topinambūrs ir augsti novērtēts tāpēc, ka Amerikā no bada nāves tas paglābis daudzus agrīnos kolonistus no  Eiropas.