Informācija pa tālruni: +370 61170170

Kāļi

Kāļi

Kāļi

Augs, kura dzimtene ir Vidusjūras baseina zemes, cēlies no savvaļas rāceņa.

100g kāļa – 11 kcal

Kālis satur glikozi, minerālsāļus, B un C grupas vitamīnus.

Labs un lēts

Kāļus audzē mērenā un vēsā klimata zonās. Tie nav īpaši siltumprasīgi augi un piecieš arī zemas temperatūras. Kālis ir dārzenis, ko izmanto arī kā dzīvnieku barību. Kāļi bija ļoti iecienīti, pirms sāka plaši audzēt un izmantot kartupeļus.

Kālis virtuvē

Kāli var izmantot kartupeļu vietā pie gaļas ēdieniem, to var arī vārīt, sautēt vai cept cepeškrāsnī. Kāli var izmantot kā sastāvdaļu zupās un dārzeņu ēdienos. Norvēģijā kālis ir svarīga visu svētku ēdienu sastāvdaļa.

Kam jāēd kāļi?

Kāļi satur gandrīz 90% ūdens, tie ir ļoti sātīgi, tajos ir maz kaloriju, tāpēc kāļus iesaka ēst cilvēkiem ar palielinātu svaru un tiem, kur ievēro novājēšanas diētas. Kāļi var pasargāt no ādas slimībām, matu izkrišanas, tie palīdz  stiprināt matu saknes. Kāļu sīrups atvieglo klepu.