Informācija pa tālruni: +370 61170170

Kaperi

Kaperi

Kaperi

Šie ir kaperu krūma ziedu pumpuri. Tie aug galvenokārt Vidusjūras piekrastes zemēs un ASV dienvidu daļā.

100g kaperu– 23 kcal

Kaperi satur  daudz antioksidantu (bioflavonoīdu – rutīnu), daudz nātrija un nedaudz C vitamīna.

Eksotiska garšviela

Kaperu ziedus marinē dažādos veidos, galvenokārt eļļā, etiķī vai sālītā ūdenī. Šādi sagatavoti kaperi ir ierasta Vidusjūras virtuves sastāvdaļa. Unikālās, spēcīgās garšas dēļ tos lieto galvenokārt kā garšvielas. Daudzos salātos, mērcēs un picās prasīt prasās pēc kaperiem. Smalkajā franču virtuvē, sagatavojot „poulette“, izmanto kaperu mērci. Kaperus var pievienot gaļas ēdieniem. Ja kaperus gatavo augstā temperatūrā, tie zaudē savu unikālo garšu - tā nevajadzētu darīt. Kaperus vislabāk pievienot siltai mērcei.

Tradicionālais afrodīzijs

Kaperi mazina vēdera uzpūšanos, tiem ir pretreimatiska iedarbība, tie uzlabo aknu darbību. Kaperu sakņu un krūmu mizas uzlējumiem ir ārstnieciskas īpašības, tos izmanto anēmijas un artrīta ārstēšanā. Tradicionālajā medicīnā tos lieto kā daļu no vīriešu diētas - kaperi varot izārstēt impotenci.

Bībeles simbols - nāve

Kaperu ziedi saglabājas tikai vienu dienu, no rīta līdz pēcpusdienai. Kaperu auglis parādās jau tajā pašā dienā, tāpēc kaperi tiek uzskatīti par bībelisku nāves simbolu. Interesanti, ka šis augs ir ļoti radniecīgs kāpostiem.

Sāls vietā

Sadedzinātu kaperu sakņu pelnus  var izmantot sāls vietā.