Informācija pa tālruni: +370 61170170

Ķiploki

Ķiploki

 

Ķiploki

Ķiploki kā vērtīgi un veselīgi augi ir  zināmi vairāk nekā 4000 gadu.

100g ķiploku – 150 kcal

Ķiploki satur selēnu, kalciju, fosforu, dzelzi, magniju, vitamīnus  A, B1, C, PP.

Dārzenis ar spēcīgu antibakteriālu iedarbību

Ķiplokos ir daudz antibakteriālo vielu,  ēteriskās eļļas un  arī oksidanti, kuri cīnās pret brīvo radikāļu iedarbību. Svaigam ķiplokam ir ļoti spēcīga antibakteriāla iedarbība. Pat  apstrādātā veidā tas mazina holesterīna daudzumu asinīs, darbojoties arī kā antikoagulants, uzlabo asinsriti un ļoti labvēlīgi iedarbojas uz gremošanu. Ķiploks iznīcina mikrobus, rauga sēnītes un vīrusus. Ķiploku pretvīrusu iedarbība samazina risku saslimt ar vēzi.

Pirmā antibiotika

Pirms antibiotikas kļuva plaši pieejamas, aizsardzībai pret infekcijas slimībām, kā arī holēras, mēra vai gripas epidēmijas laikos izmantoja ķiploka ārstnieciskās īpašības. Salīdzinājumā ar medikamentiem vai potēšanos, ķiploki nemazina organisma pretošanās spējas un nav toksiski.

Ja vien nebūtu tā smaka…

Ķiploku raksturīgā smaka rodas, jo sadalās enzīmatiskie sēra savienojumi. Tas notiek, kad ķiploku griež vai saspiež. Šo nepatīkamo blakus parādību var likvidēt, ja pakošļā ābolu, pētersīļus, piparmētras, timiānu, estragonu vai seleriju.

Starptautisks pielietojums

Ķiploks ir vairāk nekā 4000 gadus sens, tas ieradies no Centrālās Āzijas,  tagad to audzē visā pasaulē. Ķiploku kā svarīgu ēdiena gatavošanas sastāvdaļu augsti vērtē visas pasaules nacionālajās virtuvēs, jo īpaši Vidusjūras piekrastes zemēs, Krievijā, Bulgārijā, Turcijā un arābu zemēs.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI