Informācija pa tālruni: +370 61170170

Mārrutki

Mārrutki

Mārrutki

Šis augs atrodams Eiropā un Āzijā. Tiek izmantotas mārrutku saknes un lapas.

100g mārrutku – 68 kcal

Mārrutki satur fosforu, sēru, kāliju, kalciju, dzelzi, nātriju, magniju, vitamīnus A, B, C un E.

Ļoti vērtīgi veselībai

Mārrutkiem ir antibakteriāla iedarbība, tie cīnās pret vīrusiem un sēnītēm, veicina vielmaiņu, regulē nieru darbību, palielina organisma pretestības spējas. Tie satur vairāk C vitamīna nekā citroni vai apelsīni. Fitoncīdu daudzuma ziņā mārrutki ieņem augsto trešo vietu uzreiz pēc sīpoliem un ķiplokiem. Lai apgādātu organismu ar tam nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām, mārrutkus īpaši iesaka lietot gada pārejas periodos (no rudens uz ziemu un no ziemas uz pavasari).

Saasina maņas

Rīvēti mārrutki ar tiem raksturīgo spēcīgo garšu ir daudzu ēdienu un svaigo dārzeņu salātu sastāvdaļa. Tos pasniedz arī ar krējumu un citronu kā garnējumu gaļas ēdieniem, aukstā vai karstā veidā pasniegtiem zivs ēdieniem.

Saglabā svaigumu

Mārrutkos ir dabiskas antibakteriālas vielas - fitoncīdi, kuriem ir pārsteidzošas īpašības. Sviests, gaļa vai zivs, kuri ietīta mārrutka lapās, saglabājās svaigi daudz ilgāk,  jo fitoncīdi neļauj attīstīties baktērijām.

Noved līdz asarām

Ja mārrutki ir svaigi un stipri, tajās esošās ēteriskās eļļas bieži mūs noved līdz asarām vai šķavām. Tādā gadījumā pēc maltītes, lai mazinātu acu un kakla kairinājumu, vajadzētu paostīt baltmaizes šķēli.