Informācija pa tālruni: +370 61170170

Okra

Okra

Okra

Okra (dāmu pirkstiņi, bāmija) Āfrikas izcelsmes dārzenis, kuru mūsdienās izmanto galvenokārt indiešu nacionālajā virtuvē,  Austrumos un kreolu virtuvē.

100g okras – 31 kcal

Okra satur beta karotīnu un veselīgos nepiesātinātos taukus.

Kulinārijas māksla

Ēdamo okru parasti ievāc nenobriedušu - tikai tad šis dārzenis ir mīksts un maigs. Bāmijas auglis ir iegarens, zaļš un mazliet pūkains. Pēc formas atgādina čili piparu, bet tas pieder malvu dzimtai - kā hibiski. Nenobriedušo augli gatavo gluži kā zaļās pupiņas. Visiecienītākie ēdieni, kuru pagatavošanā izmanto orku, ir dārzeņu zupa ar okru, okra ar tomātiem un okras lečo. Japāņi gatavo okru tempuras mīklā, vārot eļļā, tad pasniedz ar sojas mērci.

Okra ļoti labi garšo arī svaigā veidā. Atliek to tikai noskalot, nemaz nevajag mizot.

Okru var ne vien gatavot uz plīts - to viegli iemarinēt vai izkaltēt, var arī sasaldēt. Lai sagatavotu saldēšanai, okra jānoblanšē, jāatdzesē aukstā ūdenī, jānosusina, katra  okras pāksts jāpārgriež gareniski un jāievieto saldējamā maisiņā.

Kafijas aizstājēja

Okras sēkliņas satur veselīgos nepiesātinātos taukus - kā oleīnskābi (omega-9) un  linolskābi (omega-6). Grauzdētas sēklas var izmantot kafijas vietā. Nepiesātinātos taukus pēc to ekstrakcijas var lieliski izmantot margarīna ražošanā.

Vēdersāpju gadījumā

Gatavojot okru, tā izdala gļotas, tāpēc dārzenis ir īpaši noderīgs, gatavojot zupas un mērces cilvēkiem, kuri cieš no vēdersāpēm. Ja vēlaties, lai gļotas neizdalītos, okras augļi jānoblanšē.