Informācija pa tālruni: +370 61170170

Paprika

Paprika

Paprika

Siltumu mīlošs augs, kas tiek kultivēts dažādo  augļa formu, krāsu un izmēru dēļ.

100g paprikas– 26 kcal

Bagāta ar C un A vitamīnu, satur arī beta karotīnu.
Zaļā paprika satur vairāk C vitamīna, bet dzeltenā un sarkanā paprika – vairāk beta karotīna.

Glābj tabakas smēķētājus

Uzmanību, aktīvie un neregulāri smēķētāji! Paprika jūsu ēdienkartē nozīmē mazāku risku saslimt ar vēzi un emfizēmu.

Krāsainais glābējs

Visu citu dārzeņu konkurencē paprika ir otrs bagātākais C vitamīna avots, tūlīt aiz pētersīļu lapām. 200 gramos paprikas ir pilna pieaugušam cilvēkam nepieciešamā C vitamīna dienas deva. Tā kā paprikā ir arī A vitamīns, tad kopā tie veido „nāvējošu” kokteili brīvajiem radikāļiem. Šis lieliskais duets aizkavē holesterīna nogulsnēšanos, šādi aizsargājot pret sklerozi un sirds slimībām, kā arī mazina risku saslimt ar vēzi, kataraktu un artrītu.

Ass kā bārdas naža asmens

Skovila skala ir zināma jau kopš 1912. gada. Tā ir īpaša skala, ar kuru vērtē piparu un paprikas asumu.

Kādreiz Amerikā

Paprika tiek uzskatīta par senāko kultivēto dārzeni Amerikā. Tur atrastajām sēklām ir 5000 gadu. Paprika tur ieviesās no Peru. Līdzās kukurūzai, pupām un ķirbjiem paprika bija to svarīgāko dārzeņu vidū, kas šeit auga pirms Kolumba ierašanās. Papriku uz Eiropu aizveda Kolumba ārsts.  Sākot no 16. gadsimta, tā izplatījās visā Eiropā. To sāka izmantot gan Balkānu, gan Vidusjūras piekrastes zemju virtuvēs. Un vēl - paprika ir ungāru nacionālais dārzenis un garšviela.

Muzikāls dārzenis

Vienu no paprikas pasugām sauc par „Cascabel” jeb par „Zvanu skaņu”, jo pakratot paprika skan.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI