Informācija pa tālruni: +370 61170170

Pētersīļi

Pētersīļi

Pētersīļi

Divgadīgs zālaugs - dārzenis un ārstniecības augs.

100g pētersīļa – 60 kcal

Pētersīlis satur vitamīnus A1, B1, B2, C un  E, kā arī kalciju, fosforu, dzelzi un magniju.

Pētersīlis ēdiena gatavošanā

Pētersīļa sakne tiek izmantota zupām un salātiem. Kā iecienīta garšviela smaržīgo un garšīgo lapu dēļ pētersīlis ieņem svarīgu vietu citu garšaugu vidū, to parasti lieto arī ēdiena dekorēšanai. Pētersīlis ir labi zināms visā pasaulē un augsti vērtēts itāļu, franču un arābu virtuvēs.

Ārstniecības augs

Pētersīļa lapās ir ārkārtīgi daudz provitamīna A. Vitamīna C un vienlaicīgā dzelzs klātbūtne pētersīlī  veicina šo vielu  veiksmīgu uzsūkšanos organismā, tāpēc iesaka pētersīļus izmantot kopā ar citiem produktiem, kuros ir daudz dzelzs. Pētersīļi labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmas un urīnceļu darbību, veicina gremošanas trakta darbību, tiem ir antiseptiskas īpašības.

Kaltēts vai saldēts?

Pētersīļa lapas tāpat kā citus dārzeņus, var sasaldēt vai arī izkaltēt. Tomēr sasaldētas pētersīļa lapas savu uzturvērtību, krāsu un aromātu saglabā labāk.

Pētersīlis veselībai

Visas šī auga daļas ir vērtīgas, un tās izmanto fitoterapijā. Zāļu gatavošanā  kā sastāvdaļas izmanto pētersīļa sakni (Radix Petroselini), sēklas (Fructus Petroselini), zaļās lapas (Herba Petroselini) un pat pētersīļu eļļu (Oleum Pertroselini).