Informācija pa tālruni: +370 61170170

Rāceņi

Rāceņi

Rāceņi

Divgadīgs krustziežu dzimtas augs, kuru audzē kā dārzeni un arī kā ārstniecības augu.

100g rāceņa – 35 kcal

Rācenis satur kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi, magniju, folijskābi, vitamīnus A1, B1, B2 un C.

Rāceni izmanto zemu kaloriju satura diētā

Rāceni var ēst vārītu vai svaigu. Ēdamas ir arī rāceņa lapas, kuras var gatavot gluži kā spinātus. Rāceņus audzēja jau senie grieķi un romieši. Pirms parādījās kartupelis, rāceņi un kāļi bija galvenie cilvēku un lopu uzturā lietotie dārzeņi. Rāceņi ir olbaltumvielu, ogļhidrātu, minerālvielu un vitamīnu avots. Rācenī ir apmēram 90% ūdens, tāpēc šis dārzenis ir vērtīga diētu sastāvdaļa, it īpaši zemo kaloriju satura diētās.

Kosmētiskie līdzekļi no rāceņa

Rācenis tiek izmantots arī kosmetoloģijā. No šī dārzeņa gatavotie losjoni ir lieliski matu kondicionieri, kas stiprina matus, kavē to izkrišanu, novērš matu šķelšanos un pārlieku ātru taukošanos. Rāceņu mīkstumam, savukārt, ir pretiekaisuma un nomierinoša iedarbība. To lieto, lai cīnītos pret akni.

Ārstniecības augs

Tradicionālajā medicīnā rācenis ilgu laiku bija pazīstams kā augs, kuram piemīt spēcinošas un enerģiju atjaunojošas īpašības. No rāceņa var spiest sulu, no tā var pagatavot tēju vai losjonu, to var lietot arī kompresēs. Rācenis noder kā ārstniecības līdzeklis mutes iekaisumu, elpošanas orgānu slimību un anēmijas gadījumos.  Tas atvieglo sāpes, iekaisumus, palīdz pie apsaldējumiem un tādu brūču apstrādē, kuras grūti pakļaujas ārstēšanai.