Romanesko ziedkāposti

Romanesko ziedkāposti
Viengadīgs augs, kuru audzē tā dzelteni zaļās ziedkopas dēļ.
100g romanesko – 25 kcal
Romanesko uzturvērtība ir līdzīga ziedkāposta vai brokoļu uzturvērtībai, bet tajā ir vairāk karotīna, minerālvielu un mazāk šķiedrvielu. Romanesko ir daudz C vitamīna.
Meklējot pazudušo garšu
Romanesko izdodas radīt sāta sajūtu, tajā ir nedaudz kaloriju. Šis dārzenis noder cilvēkiem, kuriem ir zudusi garšas sajūta. Romanesko satur cinku, kas palīdz cīnīties pret garšas sajūtas zudumu vai metālisku pēcgaršu mutē.
Viegli sagremojams
Uzskata, ka romanesko ir viens no vislabāk sagremojamiem dārzeņiem.
Tiem, kam kļuvis garlaicīgi
Romanesko rada lielu daudzveidību tiem ziedkāpostu cienītājiem, kuriem trūkst ideju, kā vēl varētu dažādot sava iecienītākā dārzeņa sagatavošanu. Romanesko var gatavot līdzīgi ziedkāpostam, bet tas ir vieglāk sagremojams.
Iznāca no paslēptuves
Romanesko atrada ceļu uz starptautisko tirgu ap 1990. gadu. To audzēja Romas reģionā, pēc tam šo šķirni atrada un uzlaboja holandiešu dārznieki. Mūsdienās karstajiem ēdieniem šis dārzenis piešķir lielāku daudzveidību. No tā, piemēram, var gatavot dārzeņu frikasē, to var grilēt ar sviestmaizēm, kā arī izmantot svaigu dārzeņu salātos.
Citplanētiešu iecienītākais dārzenis
Angļi romanesko sauc par brokoli, francūži – par kāpostu, vācieši un poļi – par ziedkāpostu. Tie, kuri nevar izšķirties, ierindo to starp brokoli un ziedkāpostu. Ņemot vērā tā formu, romanesko rozetes atsauc atmiņā piramīdas vai minaretu tornīšus. Teorija, ka tas izkritis no lidojošajiem šķīvīšiem, šķiet, ja ne ticama, tad diezgan interesanta.