Informācija pa tālruni: +370 61170170

Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi ir divdīgļlapju augi no tīteņaugu dzimtas. Tos sauc arī par batātēm.

100g saldo kartupeļu – 84 kcal

Saldie kartupeļi satur daudz cietes, vitamīnus C un B, cukurus un karotīnu.

Kartupeļi…burkānu krāsā

Apmēram 90% saldo kartupeļu audzē Āzijā, tas ir ierasts produkts Āzijas virtuvē. Šie bumbuļaugi ir vieni no barojošākajiem dārzeņiem pasaulē. Saldo kartupeļu mīkstums var būt dažādās krāsās, piemēram – oranžs. Saldie kartupeļi ir veselīgāki nekā parastie kartupeļi.

Pusdienām un saldajam ēdienam

Kulinārijas mākslāsaldos kartupeļus izmanto gan vārītus, gan ceptus. Tos var sagatavot kā čipsus, pievienot salātiem, sastampāt, kā arī pievienot kūkām, pankūkām un pikantiem suflē. Bet vislabāk tie garšo cepti cepeškrāsnī. Saldos kartupeļus izmanto arī alkohola, cietes, miltu un pārslu ražošanā. Batātes  lieliski var izmantot ne vien pusdienu sagatavošanā, bet to saldenās garšas dēļ  arī saldajos ēdienos.

Austrumu čipsi

Saldie kartupeļi gluži tāpat kā parastie kartupeļi ir mūsdienās Āzijā tik iecienīto kartupeļu čipsu izejviela. Ķīnā saldo kartupeļu čipsus pārber ar cukuru, ASV tie ir sāļi, bet Bangladešā  tos ēd, papildinātus ar kajēnas pipariem un citronskābi.

Veselībai un skaistumam

Saldo kartupeļu galvenā sastāvdaļa ir olbaltumvielas ar antioksidantu īpašībām. Šos dārzeņus īpaši iesaka cilvēkiem, kuri cieš no asinsrites traucējumiem, resnās vai tievās zarnas vēža. Tie pasargā no saslimšanas ar astmu, osteoporozi un reimatiskā locītavu iekaisuma. Batātes ir izcila vecāku cilvēku un grūtnieču uztura sastāvdaļa.