Informācija pa tālruni: +370 61170170

Sīpoli

Sīpoli

Sīpoli

Visbiežāk izmantotais dārzenis pasaulē. Lieto arī kā ārstniecības līdzekli.

100g sīpola – 40 kcal

Sīpoli satur šķiedrvielas, olbaltumvielas, magniju, fosforu, dzelzi, nātriju, kalciju, kāliju, vitamīnus A, B1, B2, B6, C, PP.

Pieveic baktērijas

Sīpolu sula satur fitoncīdus – dabiskas antibakteriālas vielas. Sīpolu antibakteriālās īpašības un to spēja apkarot infekcijas slimības ir augsti vērtējamas. Svarīgi ielāgot, ka svaigi sīpoli ir ļoti bagāti ar šīm vielām, turklāt pat tad, ja sīpolus vāra  vai sutina, tie tomēr saglabā savas vērtīgās īpašības.

Pazemina holesterīna līmeni asinīs, stiprina sirdi un mazina iespēju saslimt ar vēzi

Sīpols palīdz cīņā ar holesterīnu, ievērojami samazinot tā līmeni asinīs, kavē asins recēšanu, mazinot vēnu aizsprostošanās risku, pazemina asinsspiedienu, aizsargā sirdi. Tiek veikti plaši pētījumi, lai pārliecinātos, vai sīpolu un no sīpoliem radītu  produktu lietošana ikdienā var mazināt risku saslimt ar vēzi.

Izraisa acu asarošanu

Kāpēc, griežot sīpolus, asaro acis? Sīpola mikrošūnās ir enzīmi un aminoskābes, kas saskarē ar gaisu rada ķīmisku reakciju un rodas kodīgs šķidrums. Sasniedzot acis, tas izraisa kairinājumu, un acu kanāli sāk izdalīt asaras. Ja pakošļāsim pētersīli vai īstās kafijas pupiņu, varam šos nepatīkamos simptomus mazināt.

Bez sīpoliem Ēģiptes piramīdu varēja nebūt…

Sīpola vēsture aizsniedzas vismaz 3000 gadu garumā. Sīpola dzimtene ir Centrālā Āzija un Indija. Paldies romiešiem, ka tas sasniedza Eiropu, un Kristoforam Kolumbam, kurš to aizveda pāri okeānam! Sīpola attēli ir atrasti pat Ēģiptes piramīdās – tos ēda piramīdu celtniecībā nodarbinātie vergi, jo sīpoli veiksmīgi atvairīja dažādu slimību izplatību. Mūsdienās sīpolus audzē visā pasaulē, un sīpols ir visu kontinentu nacionālo virtuvju būtiska sastāvdaļa.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI