Informācija pa tālruni: +370 61170170

Tomāti

Tomāti

Tomāti

Tomātus audzē gandrīz visos ģeogrāfiskajos platuma grādos, to ir simtiem pasugu, sākot no milzu lieliem bumbuļiem līdz korintes ogas lielumam, tie ir apaļi, iegareni, rievoti, neregulāras formas un bumbierveida, sarkani, sārti, dzelteni.

10g tomātu –19 kcal

Tomāti satur vērtīgās šķiedrvielas, kā arī kalciju,  kāliju, fosforu un lielu daudzumu A, B un  C vitamīnu, kā arī ievērojamu E vitamīna daudzumu.

Mājas dakteris, privātais fitnesa treneris

Tomātu terapeitiskā iedarbība  uz sirdi, nierēm, kā arī to atjaunojošā iedarbība uz ādu ir pierādīta.

Daudzu iecienīts dārzenis

Tomāti ir viens no iecienītākajiem dārzeņiem pasaulē. Veselīgāk tos ir lietot svaigā veidā. Amerikāņu uztura speciālisti uzskata, ka tomātu sulas glāze katru dienu nodrošina veselību, skaistumu un jaunību. Tomātus iesaka lietot arī svara samazināšanas diētās, diabēta un nieru slimību gadījumā.

Jums labāk patiks nogatavojušies tomāti

Nogatavojušies tomātiem ir sarkana krāsa, jo tie satur likopīnu. Šim dabiskajam pigmentam ir spēcīga pretsklerotiska iedarbība, tas ievērojami mazina risku saslimt ar prosttas vēzi. Atklāts, ka organisms  to vieglāk uzsūc, ja tomātus gatavo zupās un mērcēs, nevis lieto svaigā veidā.

Mīlestības ābols

Kad tomāts sāka iekarot Eiropu, to uzskatīja par afrodīziju. Francūži to sauca par „pomme d’amour”  jeb mīlestības ābolu.

Noslēpumainais svešinieks no Latīņamerikas

Tomāts ieradās no Dienvidamerikas, un Eiropā tas nokļuva 16. gadsimtā. Vispirms to kultivēja kā dekoratīvu augu, jo uzskatīja, ka tas ir indīgs. Tikai 18. gadsimtā itāļi kā pirmie atklāja un novērtēja tomāta garšu , bet vairāk to saistīja ar raganu katlu nekā ar mājas galdu. Itāļu un francūžu izceļotāji aizveda tomātus uz ASV.

Tomatina svētki

„Tomatina”  ir tomātu kauja, kas norisinās netālu no Valensijas, Bunjolas pilsētiņā katra gada augusta pēdējā trešdienā,  nedēļu garo svētku nobeigumā. Naktī pirms kaujas tiek sagatavotas kravas mašīnas ar tomātiem. Nākamajā dienā vienpadsmitos no rīta tās iebrauc pilsētiņas centrālajā laukumā. Tad ceremonijas organizatori  ļauj sākt divas stundas ilgu „asiņaino” kauju. Pēc kaujas var noskaloties upē un pēc tam doties nobaudīt slaveno paelju, noskalojot to ar lielisko vietējo vīnu.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI