Informācija pa tālruni: +370 61170170

Ūdenskreses

Ūdenskreses

Ūdenskreses

Ūdenskrese (latīniski - Nasturtium officinale R. Br.) ir kāpostu dzimtas augs, kas ir izplatīts Eiropā un Āzijā.

100g ūdenskrešu – 15 kcal

Ūdenskreses satur daudz C, K, A, E vitamīna un glikozīdu. To galvenā vērtība ir minerālsāļi, dzelzs, jods un pavisam niecīgs daudzums arsēna.

Rūgto krešu vietā

Virtuvē ūdenskreses tiek izmantotas tāpat kā rūgtās kreses, tām ir asāka un skābāka garša. Salātiem, kuri gatavoti no ūdenskresēm, ir asa, rūgta, gandrīz kā redīsu garša. Jaunās lapiņas un sēklas var izmantot kā garšvielas pie dažādiem ēdieniem. Tām ir sīva un pikanta garša, tās var izmantot salātos, ar tomātiem, uz sviestmaizēm, gurķu salātos, kopā ar kartupeļiem, biezpienu, olām vai omletēs.

Mazina risku saslimt ar vēzi

Pētījumi rāda: lietojot daudz kāpostu dzimtas dārzeņus, tai skaitā ūdenskreses, samazinās risks saslimt ar dažādiem vēža veidiem.

Medicīna apstiprina, ka ūdenskrešu lietošanai  (gan eliksīru, gan pulvera veidā)  ir žultsdzenoša, urīndzenoša un atkrēpošanu veicinoša iedarbība. Tās veicina apetīti, gremošanas darbību un vielmaiņu. Ūdenskreses var izmantot elpošanas orgānu iekaisuma, dzeltenās kaites, žultsakmeņu, reimatisma un asinsspiediena problēmu gadījumos.

Ēdiens Napoleonam

Ūdenskreses bija viena no Napoleona iecienītākajām uz viņa galda servēto ēdienu sastāvdaļām. Tautas medicīnā tās izmantoja galvenokārt spriedzes izraisīto organisma darbības traucējumu un drudža gadījumos.