Informācija pa tālruni: +370 61170170

Zaļie zirnīši

Zaļie zirnīši

Zaļie zirnīši

Viengadīgs, vijīgs  pākšaugs, kuru audzē zaļo sēklu dēļ.

100g  zirņu - 79 kcal

Lielisks olbaltumvielu, ogļhidrātu, šķiedrvielu avots, satur dzelzi, kāliju, fosforu, cinku, vitamīnu C, B grupas vitamīnus.

Labai formai

Samazina holesterīna līmeni, risku saslimt ar vēzi, labvēlīgi ietekmē kaulu stāvokli.

Spēcina un aizsargā

Zirņi, mūsu bērnības iecienītākais dārzenis, ir ne tikai ārkārtīgi garšīgi, bet tajos ir arī unikāla  dažādu elementu kombinācija. Vitamīni B1, B2, B6 un C, un arī dzelzs ārstē nogurumu, anēmiju, veicina smadzeņu darbību mācību procesā un stiprina imūnsistēmu.

Iecienītākais no karaļiem

Zirņi ir dārzeņi, kuri bija zināmi jau senatnē. Tie bija vieni no visagrāk piemājas lauciņos „pieradinātajiem” dārzeņiem, kurus sāka kultivēt Tuvajos Austrumos un Balkānu reģionā. Zirņus līdz 16. gadsimtam lietoja kaltētā veidā, tad itāļu dārznieki sāka kultivēt svaigi ēdamas pasugas. Luijam XVI ļoti garšoja zirņi, tāpēc viņš pavēlēja tos audzēt Versaļas dārzos.

Zirņi un prezidents

Zirņi bija viens no iecienītākajiem ASV prezidenta Tomasa  Džefersona dārzeņiem. Ik gadu viņš organizēja fermeru sacensības, lai noskaidrotu, kuram ienāksies agrākā zirņu raža. Sacensību uzvarētājs tad ielūdza pie sevis pārējos dalībniekus, paziņojot, ka zirņi ir tik gatavi, ka tos var ēst.

Profesora palīgs

Pētot zirņus, Gregors Johans Mendelis atklāja ģenētikas likumus.

Konservēšanas jomas pionieris

Zirņi bija pirmie dārzeņi, kurus sāka konservēt skārdenēs.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI