Informācija pa tālruni: +370 61170170

Artišoki

Artišoki

Artišoki

Daudzgadīgā auga dzimtene ir Vidusjūras piekrastes zemes, mūsdienās to kultivē arī Eiropā un Ziemeļamerikā.

100g artišoka – 57 kcal

Artišoki satur šķiedrvielas, dzelzi, kalciju, kāliju, fosforu, karotīnu, vitamīnus B1, B2, PP un C.

Kā lietojams uzturā

Uzturā izmantojama artišoku ziedkopu pamatne. Artišoka kātu un ziedkopas galu nogriež, apslaka ar citrona sulu, lai dārzenis nenomelnētu, tad 20 minūtes vāra sālītā ūdenī. Lapas pamērcē pēc katra gaumes sagatavotās un „dip” mērcēs, ēd arī mīkstumu. „Sirds“, t.i. zieda pamatne tiek uzskatīta par garšīgāko daļu, to ēd atsevišķi vai pievieno salātiem.

Artišoki ir veselīgi

Sakarā ar to, ka artišokos ir dabiskais ogļhidrāts – inulīns, tos var ēst arī cukurslimnieki. Artišoki tiek izmantoti arī holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs pazeminošu medikamentu ražošanā. Artišoku lapas satur arī flavonoīdus, kas regulē aknu un žultspūšļa darbību. Flavonoīdi atzīti par spēcīgiem antioksidantiem, kuri cīnās ar brīvajiem radikāļiem, samazinot risku saslimt ar vēzi.

Afrodīzijs

Artišoka dziedējošās īpašības pazina jau antīkajā pasaulē. Auga maigā pamatnes daļa, kuru sauc arī par artišoka „sirdi“, bija jāēd jēla vai vārīta, to uzskatīja par lielisku līdzekli vīriešu un sieviešu romantiskās dabas un vēl citu problēmu risināšanā.

Dabisks kosmētiskais līdzeklis

Artišoks ir vērtīga kosmētisko līdzekļu sastāvdaļa, to lieto sejas tīrīšanas pieniņos, krēmos, tonikos un sejas maskās, kas darbojas aizsargājoši - kā ādas tīrītāji, sterilizētāji, tonizē ādu, novērš iekaisumu un palīdz ārstēt akni. Artišokam ir arī sāpju remdinoša, pretvīrusu un pretalerģijas iedarbība.