Informācija pa tālruni: +370 61170170

Aunazirņi

Aunazirņi

Aunazirņi

Pākšaugs, kuru audzē, lai iegūtu tā neparastās sēklas, kuru forma atgādina auna galvu vai putna knābi. Šis ir trešais iecienītākais pākšaugs pasaulē.

100g aunazirņu - 54 kcal

Aunazirņi satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, fosforu, kāliju, vitamīnu C, provitamīnu A, kalciju un dzelzi.

Enerģijas sēklas

Satur šķiedrvielas, kuras veicina gremošanas sistēmas darbību, uzlabo sirds veselību, regulē cukura līmeni asinīs. Šīs „garbanzo pupas” apgādā organismu ar enerģiju, kas tiek izmantota pakāpeniski, nepaaugstinot cukura līmeni asinīs.

Aunazirņu uzvara pār visu pasauli

Aunazirņi ieradušies no Tuvajiem Austrumiem, kurus tie sasniedza caur Ziemeļāfriku un Indiju. Feniķieši tos ieveda Spānijā, bet triumfa maršs cauri Eiropai  beidzās  Vidusjūras piekrastes zemēs, jo aunazirņiem nepieciešams sauss un silts klimats. Spāņi tos savukārt aizveda uz Ameriku. Tur tie meksikāņu, spāņu, itāliešu un indiešu virtuvēs citu produktu vidū iekārtojās uz palikšanu. Un tomēr aunazirņi ir galvenokārt austrumu virtuves simbols.

Gluži kā gaļa

Veģetāriešu diētā lielā olbaltumvielu daudzuma dēļ tos lieto kā gaļas aizstājējus.

…simt dažādos veidos

Ceļotāji un tūristi var būt pārsteigti par dažādajiem veidiem, kā aunazirņi nokļūst uz galda. Arābu zemēs tie ir šim pasaules reģionam raksturīgu ēdienu: tādu kā humusa, falafela (siltu bumbiņu veidā sagatavots uzkožamais) vai kuskusa galvenā sastāvdaļa. Tos samaļ miltos, kurus pievieno mērcēm vai izmanto, lai sagatavotu kafijas aizstājēju. Aunazirņi tiek izmantoti arī zupās un salātos. Indijā un Pakistānā ēd arī zirņu nenobriedušās pākstis. Vārītie zirņi Austrumos tiek uzskatīti par delikatesi.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI