Informācija pa tālruni: +370 61170170

Chilli

Chilli

Chilli

Viengadīgā sīvā pipara paveids jeb „dārzeņpipars“ (capsicum frutescens.) Tā dzimtene ir Dienvidamerika, to audzē pipara neparastās garšas dēļ.

100g (čili) dārzeņpipara – 40 kcal

Šis pipars satur nātriju, kāliju, kalciju, magniju, betakarotīnu un vitamīnus B1, B2, B6, C un E.

Pasaules garšviela

Šie pipari ir garšviela, kuru pazīst visā pasaulē. Tie iecienīti daudzu kultūru, jo īpaši indiešu un meksikāņu virtuvēs, tos galvenokārt izmanto kaltētā vai maltā veidā. Šos piparus var arī iegādāties svaigus vai marinētus. Lieliski pastiprina ēdiena garšu, labi zināmi to sildošā efekta dēļ. Pēdējā laikā čili pipari tiek izmantoti  no šokolādes gatavotos saldumos un saldajos ēdienos, kā arī tradicionālajā un karstā veidā.

Asi un veselīgi

Čili pipari satur kapsaicīnu – alkaloīdu, kas piešķir tam aso garšu. Pipariem ir veselībai labvēlīgas īpašības, to izmanto ziedēs, kas radītas sāpju remdēšanai un ziedēs ar sildošu iedarbību. Alkaloīds stimulē vielu maiņu un gremošanu, tāpēc čili ir labs palīgs dažādās diētās. Pašlaik tiek pētīta kapsaicīna izmantošana vēža ārstēšanā. Čili piparos ir arī askorbīnskābe - C vitamīns.

Skovila skala

1912. gadā amerikāņu ķīmiķis Vilburs Skovils izveidoja Skovila skalu, lai novērtētu  pārtikas produktu, jo īpaši čili asumu. Čili pipara asums ir atkarīgs no tā paveidiem un audzēšanas apstākļiem. Skovila skala (Scoville’s scale) nosaka asuma līmeni, kas atkarīgs no kapsaicīna satura piparos.

Čili piparus izmanto pašaizsardzībai

Kapsaicīnu izmanto asaru gāzes baloniņu ražošanā, kuri pazīstami arī  kā piparu pulverizatori. Kapsaicīna īpašības pašaizsardzībā noder, bet jāatceras, ka pēc čili aizskaršanas rūpīgi jānomazgā rokas. Pat neliels čili sulas daudzums, kas nokļūst saskarē ar audiem, acīm, jutīgām ādas daļām, var radīt nepatīkamas sekas.