Informācija pa tālruni: +370 61170170

Cukīni

Cukīni

Cukīni

Ķirbju pasugu – cukīni - kultivē, lai iegūtu iegarenus, zaļus augļus. Rietumeiropā un Vidusjūras piekrastes zemēs ļoti iecienīts dārzenis.

100g cukīni – 16 kcal

Cukīni ir ļoti daudz kālija, šķiedrvielu, fosfora un kalcija. Tas lielā mērā apmierina organisma vajadzības pēc vitamīniem, jo īpaši pēc C vitamīna,  kā arī pēc B grupas vitamīniem.

Lielisks un viegli sagremojams

Vislabāk cukīni lietot tad, kad dārzenis ir vēl nenobriedis, jo tieši tad tam ir labākās garšas īpašības, un tas ir ārkārtīgi viegli sagremojams. Cukīni var izmantot mazu bērnu uzturā, atveseļošanās procesa laikā, kā arī, ja ciešat no gremošanas slimībām. Cukīni ir viegli sagremojams, tajā maz kaloriju, tāpēc šis dārzenis ir viens no iecienītākajiem attaukošanās diētās.

Lieliska sejas krāsa

Cukīni sēklas izmanto vadošās kosmētikas ražošanas kompānijas kā krēmu sastāvdaļas, jo tās regulē tauku dziedzeru darbību.  

Interesants fakts no Jaunās pasaules

Cukīni dzimtene ir Amerika, kur iesākumā izmantoja tikai to sēklas. 16. gadsimtā kopā ar citiem „interesantiem dīvaiņiem” no Jaunās pasaules cukīni atrada ceļu uz Eiropu. Vispirms cukīni, kā jau visus citus jaunos un nepazīstamos augus, sāka audzēt botāniskajos dārzos. Mūsdienās iedomāties Vidusjūras baseina virtuvi bez tiem ir grūti. Pieņem, ka 18. gadsimtā tieši itālieši sāka galdam izmantot nenobriedušos cukīni, kā mēs darām to arī šodien.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI