Kaperi

Kaperi
Šie ir kaperu krūma ziedu pumpuri. Tie aug galvenokārt Vidusjūras piekrastes zemēs un ASV dienvidu daļas štatos.
100g kaperu– 23 kcal
Kaperi satur daudz antioksidantu (bioflavonoīdu – rutīnu), daudz nātrija un nedaudz C vitamīna.
Eksotiska garšviela
Kaperu ziedus marinē dažādos veidos, galvenokārt eļļā, etiķī vai sālītā ūdenī. Šādi sagatavoti kaperi ir ierasta Vidusjūras virtuves sastāvdaļa. Unikālās, spēcīgās garšas dēļ tos lieto galvenokārt kā garšvielas. Daudzos salātos, mērcēs un picas receptēs prasīt prasās pēc kaperiem. Smalkajā franču virtuvē, sagatavojot „poulette“, izmanto kaperu mērci. Kaperus var pievienot gaļas ēdieniem. Ja kaperus gatavo augstā temperatūrā, tie zaudē savu unikālo garšu, to nevajadzētu darīt. Kaperus vislabāk pievienot siltai mērcei.
Tradicionālais afrodīzijs
Kaperi mazina vēdera uzpūšanos, tiem ir pretreimatiska iedarbība, tie uzlabo aknu darbību. Kaperu sakņu un krūmu mizas uzlējumiem ir ārstnieciskas īpašības, tos izmanto anēmijas un artrīta ārstēšanā. Tradicionālajā medicīnā tos lieto kā daļu no vīriešu diētas, kaperi var izārstēt impotenci.
Bībeles simbols - nāve
Kaperu ziedi saglabājas tikai vienu dienu, no rīta līdz pēcpusdienai. Kaperu auglis parādās jau tajā pašā dienā, tāpēc kaperi tiek uzskatīti par bībelisku nāves simbolu. Interesanti, ka šis augs ir ļoti radniecīgs kāpostiem.
Sāls vietā
Sadedzinātu kaperu sakņu pelnus var izmantot sāls vietā.