Informācija pa tālruni: +370 61170170

Kukurūza

Kukurūza

Kukurūza

Kukurūzu audzē kukurūzas vālītes graudu dēļ. Kukurūza svarīguma ziņā ierindojas tūlīt pēc kviešiem un rīsiem.

100g kukurūzas  – 97 kcal

Kukurūza satur diezgan lielu daudzumu ogļhidrātu, šķiedrvielu, olbaltumvielu, daudz B grupas vitamīnu, E vitamīnu, kāliju, fosforu, magniju, dzelzi, cinku.

Jaunības eliksīrs

Magnijs kukurūzas graudos ir ievērojamā daudzumā un lieliski noder, ja organisms izjūt tā trūkumu, kas var būt saistīts ar daudzām slimībām organisma novecošanās procesa laikā. 150 grami kukurūzas aizpilda apmēram 25% no pieauguša cilvēka organismam nepieciešamā B1 vitamīna daudzuma. Satur arī spēcīgo antioksidantu -  vitamīnu E, kas atvaira sklerozes attīstību. Iekļaujot kukurūzu ikdienas ēdienkartē,  pazeminās risks saslimt ar sirds slimībām un vēzi. Kukurūzā esošie ogļhidrāti  rada enerģiju, kā arī palielina tauku nogulas organismā.

Slaiki un mierīgi

Kukurūza mazina stresu, tajā ir daudz B grupas vitamīnu, jo īpaši B1 , kas labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, muskuļu un sirds darbību, kā arī veicina sarkano asinsķermenīšu rašanos.

 Zelta krusa

Kukurūzas dzimtene ir Centrālamerika. Lēš, ka tā audzēta jau 7000 gadus pr. Kr. Tā ir bijusi maiju, acteku un inku  galvenais pārtikas produkts un šo tautu kultūras daļa. Acteku leģenda vēsta, ka Saules Dievs, lai pabarotu ļaudis, reiz atsūtījis uz zemi zelta krusu (kukurūzu).

Kukurūzu, tāpat kā dažus citus neredzētus  Jaunās pasaules augus ieviesa Eiropā  ap  Kolumba laiku. Vispirms to dēvēja par „indiāņu kviešiem“. Francūži un itālieši kukurūzu sāka audzēt 16. gadsimtā. Pateicoties spāniešiem un portugāļiem, kukurūza atrada ceļu uz Āfriku. Iesākumā kukurūza nebija pārāk iecienīta,  kaut arī no tās gatavotos miltus vērtēja labi. Tikai 19. gadsimtā kukurūzu sāka audzēt plašos apjomos.
Mūsdienās kukurūza kulinārijā tiek izmantota bieži. Kukurūzas miltus lieto, lai ceptu maizi un konditorijas izstrādājumus, kā arī, lai pagatavotu itāliešu putru - polentu. Miltus lieto  arī, lai gatavotu meksikāņu  tortiljas, takos un enčiladas. Kukurūzu var pievienot salātiem, pasniegt galdā karstu, kukurūza labi sader ar gaļas ēdieniem. To bieži ēd popkorna vai pārslu veidā. Starp citu, kukurūza tiek izmantota arī burbona ražošanā.

300 miljonu dienā

Tik daudz tortilju Meksikā apēd katru dienu!! Kopumā gada laikā valstī apēd vairāk nekā 100 miljardu tortilju!

Dārza Dieviete

Amerikas indiāņi (līdzās pupām un ķirbim) uzskatīja kukurūzu par vienu no laukkopības dievietēm, Indiāņu kultūrā kukurūzai ir daudzi pielietojumi:

  • graudi – ēdienam, lai izgatavotu eļļu, alkoholu, arī kā rotājumos,
  • lapas – kā matraču pildījums, lai pagatavotu lelles un mokasīnus,
  • mirušajiem – kā  daļa no lietām, kas dotas līdzi uz Mūžīgajiem Medību laukiem.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI