Lēcas

Lēcas
Augs radies Āzijā, bet šodien tiek audzēts daudzās un dažādās valstīs.
100g lēcu – 347 kcal
Lēcas satur karotīnu, dažādas olbaltumvielas, cieti, fosforu, dzelzi, kalciju, folijskābi un vitamīnus A, B1, B2, B6, C un PP.
Veselības būtība
Lēcās ir daudz folijskābes un dzelzs. Šīs vielas veicina sarkano asinsķermenīšu rašanos un palīdz regulēt nervu sistēmas darbību. Zemā glikēmiskā indeksa dēļ lēcas bieži izmanto diētās, tās var ēst arī diabētiķi. Šķiedrvielas veic gremošanas sistēmas attīrīšanu, kā arī mazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs.
Barojošas un garšīgas
Garšīgās un ļoti barojošās lēcas var lietot vārītā veidā, tās var arī pievienot salātiem. Bieži vāra arī lēcu zupu. Lēcas ir barojošas un pat nesagatavotā veidā tās var likt uz sviestmaizēm, vai arī pasniegtas kopā ar karstajiem ēdieniem pētersīļu un fenheļa vietā.
Lēcas Bībelē
Bībele atklāj, ka laikmetiem ilgi lēcas ir uzskatītas par ļoti vērtīgu produktu. Svētie raksti liecina, ka par lēcu bļodiņu Īzaka pirmdzimtais dēls Ēsavs atdeva savas pirmdzimtā tiesības.
Veģetāriešu delikatese
Īpaši iecienītas barojošās lēcas ir veģetāriešu vidū. Tās pievieno salātiem, tās var būt zupas pamatā, tās izmanto gaļas vietā, gatavo pastēti vai lečo, vai, pievienojot citus dārzeņus, gatavo garšīgas kotletes.