Informācija pa tālruni: +370 61170170

Okra

Okra

Okra

Okra (dāmu pirkstiņi, bāmija)ir afrikāņu izcelsmes dārzenis, kuru mūsdienās izmanto galvenokārt indiešu nacionālajā virtuvē,  Austrumos un kreolu virtuvē.

100g okras – 31 kcal

Okra satur betakarotīnu un veselīgos nepiesātinātos taukus.

Kulinārijas māksla

Ēdamo okru parasti ievāc nenobriedušu; tikai tad šis dārzenis ir mīksts un maigs. Bāmijas auglis ir iegarens, zaļš un mazliet pūkains. Pēc formas atgādina čili piparu, bet tas pieder malvu dzimtai - kā hibiski. Nenobriedušo augli gatavo gluži kā zaļās pupiņas. Visiecienītākie ēdieni no okras ir dārzeņu zupa ar okru, okra ar tomātiem un okras lečo. Japāņi gatavo okru tempuras mīklā, vārot eļļā, tad pasniedz ar sojas mērci.

Okra ļoti labi garšo arī svaigā veidā. Atliek to tikai noskalot, nemaz nemizojot.

Okru var ne vien gatavot uz plīts, to viegli iemarinēt vai izkaltēt, to var arī sasaldēt. Okra jānoblanšē, jāatdzesē aukstā ūdenī un jānosusina. Katra  okras pāksts jāpārgriež gareniski un jāievieto saldējamā maisiņā.

Kafijas aizstājēja

Okras sēkliņas satur veselīgos nepiesātinātos taukus, tādus kā oleīnskābi (omega-9) kā arī  linolskābi (omega-6). Grauzdētas sēklas var izmantot kafijas vietā. Nepiesātinātos taukus pēc to ekstrakcijas var lieliski izmantot margarīna ražošanā.

Vēdersāpju gadījumā

Okra gatavošanas laikā izdala gļotas, tāpēc dārzenis īpaši noderīgs, gatavojot zupas un mērces cilvēkiem, kuri cieš no vēdersāpēm. Ja vēlaties, lai gļotas neizdalītos, okras augļi jānoblanšē.