Informācija pa tālruni: +370 61170170

Paprika

Paprika

Paprika

Siltumu mīlošs augs, kas tiek kultivēts dažādo paprikas šķirņu augļu formu, krāsu un izmēru dēļ.

100g paprikas– 26 kcal

Bagāta ar C un A vitamīnu, satur arī betakarotīnu.
Zaļā paprika satur vairāk C vitamīna, bet dzeltenā un sarkanā paprika – vairāk betakarotīna.

Glābj tabakas smēķētājus

Uzmanību, aktīvie un neregulāri smēķētāji! Paprika jūsu ēdienkartē nozīmē mazāku risku saslimt ar vēzi un emfizēmu.

Krāsainais glābējs

Starp visiem citiem dārzeņiem tūlīt aiz pētersīļu lapām paprika ir bagātākais C vitamīna avots. 200 gramos paprikas ir pieaugušam cilvēkam pilna C dienas deva. Tā kā paprikā papildu ir arī A vitamīns, kopā tie ir „nāvējošs” kokteilis brīvajiem radikāļiem. Šis lieliskais duets aizkavē holesterīna nogulsnēšanos, šādi aizsargājot pret sklerozi un sirds slimībām, kā arī mazina risku saslimt ar vēzi, kataraktu un artrītu.

Ass kā bārdas naža asmens

Skovila skala ir zināma jau kopš 1912. gada. Tā ir īpaša skala, ar kuru vērtē piparu un paprikas asumu.

Kādreiz Amerikā

Paprika tiek uzskatīta par senāko kultivēto dārzeni Amerikā. Tur atrastajām sēklām ir 5000 gadu. Paprika tur ieviesās no Peru. Līdzās kukurūzai, pupām un ķirbjiem paprika bija to svarīgāko dārzeņu vidū, kas šeit auga pirms Kolumba ierašanās. Papriku uz Eiropu aizveda Kolumba ārsts.  Sākot ar 16. gadsimtu tā izplatījās visā Eiropā, to sāka izmantot gan Balkānu, gan Vidusjūras piekrastes zemju virtuvēs. Un vēl - paprika ir ungāru nacionālais dārzenis un garšviela.

Muzikāls dārzenis

Vienu no paprikas pasugām sauc „Cascabel” – „Zvanu skaņa”, jo pakratot, paprika skan.

PRODUKTI AR ŠO DĀRZEŅI

RECEPTES AR ŠO DĀRZEŅI