Informācija pa tālruni: +370 61170170

Rabarberi

Rabarberi

Rabarberi

Rabarberi ir sūreņu dzimtas augs. To dzimtene ir Vidusāzijas reģioni, Bulgārija un Sibīrijas dienvidi. Rabarberus audzē kā dārzeņus.

100g rabarberu – 16 kcal

Rabarbers satur magniju, kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, nātriju, B grupas vitamīnus, vitamīnu C un karotīnu.

Rabarberu vilinājums

Rabarberi ir vieni no pirmajiem pavasara dārzeņiem, tāpēc tie mūs vilina ar savu svaigumu. Audzē sulīgo zaļo vai sārto kātu dēļ. Rabarberiem ir īpaša, atspirdzinoša  garša,  tie lieliski noder sulām, augļu dzērieniem un kūkām. Rabarberus var izmantot želejās un atspirdzinošos dzērienos.

Vitamīns C

Rabarberi ir slaveni ar lielo dzelzs un C vitamīna saturu. Tie uzlabo gremošanas sistēmas darbību, ārstē gastrītu, uzlabo apetīti. Vēl vairāk: tos lieto caurejas gadījumos,  tiem ir organismu attīrošas īpašības. Rabarberi stimulē kuņģa sulas un žults izdalīšanos, šādi uzlabojot gremošanas sistēmas darbību. Rabarberi tiek izmantoti arī pret aptaukošanos.  Par nelaimi rabarberi satur skābeņskābi, kura rada nešķīstošus kalcija oksalāta kristālus, kas var izveidot nierakmeņus. Tāpēc rabarberus nedrīkst ēst pārāk bieži un lielos daudzumos. Cilvēkiem, kuri cieš no artrīta, nierakmeņiem vai gremošanas sistēmas slimībām, no rabarberu ēšanas vajadzētu izvairīties.

Svešinieks no Volgas reģiona

Interesanta ir rabarberu rašanās vēsture. Tas nācis no ķīniešu virtuves, kurā rabarberi bija zināmi jau 3000 gadu. Tie atceļoja no Ķīnas uz Volgas upes baseinu, no turienes uz Grieķiju un Romu. Šī auga nosaukums grieķiski „ rhabarbaros” - nozīmē „svešinieks no Volgas reģiona”.

Vīns un dekorācija

Rabarberus izmanto arī vīna ražošanā, aizvien biežāk un biežāk to izmanto kā dekoratīvo augu.