Skābenes

Skābenes
Šis ir daudzgadīgs sūreņu dzimtas ģints augs (Rumex). dzimtas. Tas atrodams visā Eiropā, Āzijas un Ziemeļamerikas mērenā klimata zonās.
100g skābeņu – 21 kcal
Skābenes satur vitamīnu C, dzelzi, kāliju un magniju.
Sacenšas ar spinātiem
Skābeņu lapām ir patīkami skāba garša. Tās gatavo gluži kā spinātus, izmanto garšīgu ēdienu, piemēram, zupu vai mērču sagatavošanai. Mazāk zināms, ka tās var izmantot kā garšvielu citiem ēdieniem. Skābenes var lietot pie spinātiem, sagrieztā veidā, samaisot ar spinātiem, var lietot arī kartupeļu zupā un augu mērcēs.
Labai apetītei
Augam ir asinsrades un diurētiskas īpašības; to lieto ēstgribas veicināšanai. No skābeņu lapām var gatavot tēju, ko lieto aknu un nieru slimību gadījumos. Skābenes neiesaka lietot cilvēkiem, kuriem ir nierakmeņi, reimatisms vai artrīts, kā arī vecākiem cilvēkiem.
Visu - ar mēru…
Skābenes satur daudz skābeņskābes, kura lielos daudzumos atņem mūsu organismam kalciju. Skābeņskābe var radīt locītavu un nieru sāpes, var pat aizkavēt bērnu augšanas procesu. Tāpēc jābūt uzmanīgiem, lai skābenes nelietotu pārāk daudz, jo īpaši tāpēc, ka arī kakao, tējā un melnajos piparos ir šī kaitīgā viela.
Dabisks traipu tīrīšanas līdzeklis
Skābeņskābi var lieliski izmantot, lai attīrītu apģērbu no traipiem. Skābeņu lapas var izmantot arī roku mazgāšanai; skābe, kuru satur lapas, tiek galā ar traipiem, kas radušies dārza darbu laikā.