Informācija pa tālruni: +370 61170170

Tomāti

Tomāti

Tomāti

Tomātus audzē gandrīz visos ģeogrāfiskajos platuma grādos, to ir simtiem pasugu, sākot no milzu lieliem bumbuļiem līdz korintes ogas lielumam, tie ir apaļi, iegareni, rievoti, neregulāras formas un bumbierveida, sarkani, sārti vai dzelteni pēc to krāsas.

10g tomātu –19 kcal

Tomāti satur vērtīgās šķiedrvielas, kā arī kalciju,  kāliju, fosforu un lielu daudzumu A, B un  C vitamīnu, kā arī nozīmīgu E vitamīna daudzumu.

Mājas dakters, privātais fitnesa treneris

Tomātu terapeitiskā iedarbība  uz sirdi, nierēm, kā arī to atjaunošanās iedarbība uz ādu ir pierādīta.

Daudzu iecienīts dārzenis

Tomāti ir viens no iecienītākajiem dārzeņiem pasaulē. Veselīgāk tos lietot svaigā veidā. Amerikāņu uztura speciālisti uzskata, ka tomātu sulas glāze katru dienu nodrošina veselību, skaistumu un jaunību. Tomātus iesaka lietot arī svara samazināšanas diētās, diabēta un nieru slimību gadījumā.

Jums labāk patiks nogatavojušies tomāti

Nogatavojušies tomātiem ir sarkana krāsa, jo tie satur likopīnu. Šim dabiskajam pigmentam ir spēcīga pretsklerotiska iedarbība, tas ievērojami mazina risku saslimt ar prostātas vēzi. Atklāts, ka organisms  to vieglāk uzsūc, ja tomātus gatavo zupās un mērcēs, nevis lieto svaigā veidā.

Mīlestības ābols

Kad tomāts sāka iekarot Eiropu, to uzskatīja par afrodīziju. Francūži to sauca par „pomme d’amour” - „mīlestības ābolu”.

Noslēpumainais svešinieks no Latīņamerikas

Tomāts ieradies no Dienvidamerikas, un Eiropā tas nokļuva 16. gadsimtā. Vispirms to kultivēja kā dekoratīvo augu, jo uzskatīja, ka tas ir indīgs. Itālieši pirmie atklāja un novērtēja tomāta garšu tikai 18. gadsimtā, bet drīzāk to saistīja ar raganu katlu nekā ar mājas galdu. Itāliešu un francūžu izceļotāji aizveda tomātus uz ASV.

Tomatina svētki

„Tomatina”  ir liela tomātu kauja, kas norisinās netālu no Valensijas Bunjolas pilsētiņā, katra gada augusta pēdējā trešdienā,  nedēļu garo svētku nobeigumā. Naktī pirms kaujas tiek sagatavotas kravas mašīnas ar tomātiem. Nākamās dienas rītā vienpadsmitos no rīta tās iebrauc pilsētiņas centrālajā laukumā. Tad ceremonijas organizatori  ļauj sākt divas stundas ilgo „asiņaino” kauju. Pēc kaujas var noskaloties upē un pēc tam doties nobaudīt slaveno paelju, noskalojot to ar lielisko vietējo vīnu.