1. >Blog
  2. >Ceļojiet, baudot ēdienu, – Beļģija!

Ceļojiet, baudot ēdienu, – Beļģija!

Laipni lūgti Beļģijā, ēdiena cienītāju valstī! No Briseles līdz Gentei, no Briges līdz Antverpenei – tik daudz valsts ziemeļu un dienvidu daļai raksturīgu ēdienu: dodieties kopā ar mums īsā labāko Beļģijas recepšu iepazīšanas ceļojumā!

Lai dzīvo kartupeļi!

Runājot par beļģu ēdieniem, uzreiz iedomājamies par... kartupeļiem frī. Šīs karstā eļļā vai liellopu taukos ceptās kartupeļu nūjiņas ir iekarojušas pasauli! Beļģijā tās tiek baudītas dažādos veidos. Ar majonēzi, kā uzkoda pie alus vai kā ielu ēdiens. Tās ir iecienītas arī kā piedeva. Piemēram, slavenās mīdijas ar kartupeļiem frī vai kartupeļi frī ar apetīti rosinošu šķiņķa gabaliņu, vai kā ēdiens ar bagātīgu mērci. Kā populāras beļģu receptes ir minamas arī: karbonādes flamanda (jeb karbonāde), liellopu gaļas sautējums un ingvera maize, Lježas veltnīši ar “truša gaļas” mērci, kurā nav truša gaļas. Šī ir vienkārša recepte, un ēdiens patiesībā līdzinās parastām kotletēm (ar olām, rīvmaizi, pētersīļiem un ceptiem sīpoliem), kas sautētas mērcē ar Lježas sīrupu, kas ir salds ābolu un bumbieru novārījums. Saldi pikants maisījums, kas lieliski sader ar kartupeļiem frī vai sautētiem Briseles kāpostiem, tvaicētām sviesta pupiņām pavasarī vai cigoriņu sautējumu. Ja vēlaties apvienot kartupeļus frī un zaļos dārzeņus, kāpēc gan neizmēģināt… sviesta pupiņu frī? Gardās sviesta pupiņas, pārkaisītas ar Parmezāna gabaliņiem un ceptas cepeškrāsnī, liks aplaizīt pirkstiņus, un pat bērni prasīs vēl.

Pīrāgi ikvienai gaumei

Kišs – ar puraviem, speķi vai lasi – ir ierasts karstais vai aukstais ēdiens, kas tiek baudīts pusdienu pārtraukumā. Pikanti pīrāgi ir jebkuras beļģu ģimenes recepšu kolekcijas pamatdaļa. Vienkārši un gardi, viegli pagatavojami un ērti baudāmi. Mūsu iecienītākais variants ir ar spinātiem un sēnēm. Šo pīrāgu pagatavošanai pat trauki nebūs nepieciešami, jo pildījums tiek ielocīts mīklā, lai maliņas būtu kraukšķīgākas. Lielisks triks, kādā vienkāršot gatavošanas procesu.

Nobeigumā – vafeles

Beļģijas virtuvē desertu netrūkst. Bieži tiek gatavota ingvera maize (īpaši Ziemassvētku laikā), cepumi ar šokolādi vai bez tās, piemēram, slavenie beļģu cepumi ar garšvielām un, protams, vafeles – gardā pēcpusdienas uzkoda! Ir divu veidu vafeles: plakanas, četrstūra formas Briseles vafeles, kas tiek gatavotas no mīklas, kas atgādina pankūku mīklu, un Lježas vafeles, kas tiek gatavotas no raudzētas mīklas. Šis īpašais ēdiens tiek gatavots ar cukura gabaliņiem, kuri siltumā izkūst un piešķir vafelēm īpaši gardu karameļu garšu. Vafeles tiek pasniegtas vēsas, apkaisītas ar pūdercukuru. Reizēm arī ar putukrējumu. Beļģu vafeļu recepšu ir daudz, bet šis variants ies pie sirds burkānu kūkas cienītājiem. Vai esat kādreiz iedomājušies pievienot vafeļu mīklai rīvētus burkānus un nedaudz kanēļa? Baudiet vafeles tāpat vai iemērciet tās mīksti vārītā olā, kas pagatavota otrajām brokastīm. Esam pārliecināti, ka jums patiks šī burkānu vafeļu recepte!