Visgardākā lēcu zupa jums izdosies tad, ja pievienosiet iecienītākos dārzeņus un garšvielas. Ja kāds no receptē minētajiem dārzeņiem jums negaršo, izmantojiet tā vietā citu. Nebaidieties eksperimentēt! Šā pākšaugu saimes auga garša ir maiga, nepavisam nav intensīva, tāpēc atcerieties pievienot garšvielas, garšaugus, nerafinētu eļļu. Lieliski būs piemēroti:
pētersīļi;
asā paprika;
ķimenes;
ingvers;
olīveļļa.
Atcerieties par sīpolu un ķiploku – tie daudziem ēdieniem piešķir izteiksmīgu garšu. Ja, griežot sīpolu, ir jāraud, spiediet uz šīs saites un ņemiet vērā ieteikumus, kas palīdzēs to novērst.
Zupu varat sablendēt, izmantojot rokas blenderi. Tekstūru varat izvēlēties individuāli: ja jums patīk krēmīga tekstūra, blendējiet ilgāk, ja gribas just gabaliņus, – īsāku laiku. Turklāt pirms zupas pasniegšanas varat to apslacīt ar dabisku grieķu jogurtu. Pēdējais ļoti labi sader ar lēcām.
Lēcas ir lieliskas kā gaļas aizvietotājs, tāpēc ir bieži sastopama sastāvdaļa veģetāru ēdienu receptēs. Taču atcerēties par tām būtu noderīgi ikvienam, jo lēcas satur 60 % olbaltumvielu. Salīdzinot ar gaļas olbaltumvielām, lēcu olbaltumvielas organismā uzsūcas ievērojami vieglāk. Turklāt tās satur daudz dzelzs. Viena porcija lēcu satur 90 % no folskābes diennakts devas. Šis elements ir nepieciešams grūtniecēm un tiem, kuri vēlas priecāties par veseliem matiem un labu ādas stāvokli.
Lēcu zupa ir vērtīga arī tāpēc, ka lēcas satur daudz A, E, PP un B grupas vitamīnus. Un arī daudz citu noderīgu elementu. Lūk, daži no tiem: cinks, mangāns, selēns, jods, fluors un fosfors. Iekļaujot lēcas ikdienas uzturā, tiek samazināts “sliktā holesterīna” līmenis.
Mūsdienās var iegādāties dažādu krāsu lēcas: dzeltenas, sarkanas, brūnas, zaļas un oranžas. Taču ir vērts zināt, ka gan zaļās, gan brūnās lēcās satur vairāk šķiedrvielu. Tāpēc, piemēram, brūno lēcu zupa noteikti nodrošinās organismu ar šķiedrvielām, kas labvēlīgi ietekmēs gremošanas trakta darbību.
Neitrālās garšas dēļ šis pākšaugu saimes augs ir ērti izmantojams kopā ar daudziem citiem produktiem. Pasaulē jau izsenis zināmā un plaši iecienītā lēcu zupa nav vienīgais populārais ēdiens. Iecienīti ir arī, piemēram, lēcu falafeli. Vēlaties recepti ar gaļu? Vakariņām ar ģimeni vai draugiem varat pagatavot sātīgu lazanju ar liellopu gaļu.
Gardā lēcu zupa ne tikai sasildīs, bet arī uz ilgu laiku sniegs sāta sajūtu. Tā kā lēcas satur daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, tās uzlabos gremošanas trakta darbību. Dažādojiet savu ikdienas ēdienkarti ar “Bonduelle”!