1. >Receptes
  2. >Lēcu zupa

Lēcu zupa

Atklājiet jaunas garšas ar “Bonduelle” lēcu zupu! Ātri pagatavojamais un ļoti gardais ēdiens būs lieliski piemērots, lai pacienātu viesus, kuri ieradušies uz vakariņām, vai pārsteigtu mājiniekus. Kaut arī lēcu zupa bieži ir veģetāra, tā ir ļoti sātīga – lēcas satur ļoti daudz olbaltumvielu, tāpēc lieliski der gaļas vietā. Tiesa, jūs vienmēr varat pievienot ēdienam arī iecienītākās gaļas gabaliņus. Kā ātri pagatavot šo sātīgo zupu?
Vidēji sarežģīta
4 cilvēkiem
60 minūtes
60 minūtes
Sastāvdaļas
4 porcijām
1 skārdene “Bonduelle Vapeur” lēcu

150 g dažādu dārzeņu, piemēram, kukurūza, burkāni, zaļās pupiņas, tomāti, ziedkāposti u.c.

100 g sagrieztu sīpolu

30 g smalcināta ķiploka

50 g zaļo zirnīšu

50 g sviesta

sāls, pipari
Sastāvdaļas 4 porcijām
1 skārdene “Bonduelle Vapeur” lēcu

150 g dažādu dārzeņu, piemēram, kukurūza, burkāni, zaļās pupiņas, tomāti, ziedkāposti u.c.

100 g sagrieztu sīpolu

30 g smalcināta ķiploka

50 g zaļo zirnīšu

50 g sviesta

sāls, pipari
  1. Solis 1
    Sīpolus un ķiploku nomizo un sasmalcina. Sagatavo izvēlētos dārzeņus – sarīvē burkānus, sasmalcina tomātus, sadala rozetēs ziedkāpostus.
  2. Solis 2
    Sakarsē katlu vai kastroli, kurā tiks gatavota zupa, katlā liek sviesta gabaliņu. Pievieno sīpolus, ķiploku un pārējos dārzeņus. Visu apcep, līdz sīpoli ir mīksti un dārzeņi apbrūnē.
  3. Solis 3
    Traukā ar dārzeņiem ielej ūdeni. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Vāra aptuveni 20 minūtes.
  4. Solis 4
    Zupas masai pievieno “Bonduelle” lēcas ar visu šķidrumu un vāra vēl aptuveni 5 minūtes. Zupai var pievienot arī garšvielas.
  5. Solis 5
    Pasniedz ar smalcinātiem pētersīļiem.
Ļauj sevi pārsteigt
VieglaVidēji sarežģītaSarežģīta
< 15 minūtes15 - 45 minūtes45 m un +
Paraksts
  • Falafels ar lēcām

    Recepšu ideja tiem, kas nebaidās eksperimentēt un atklāt jaunas garšas.

  • Gaļas frikadeles ar dārzeņiem

    Ļauj mums Tevi pārsteigt! Šīs gaļas frikadeles būs lieliski piemērotas gan vakariņām ar ģimeni, gan ...

  • Plātsmaize ar brokoļiem un tomātiem

    Ātri un vienkārši pagatatavojama recepte! Tikai stunda, un lieliskas pusdienas gatavas.

Lēcu zupa – noderīgi padomi tiem, kuri vēlas to pagatavot

Visgardākā lēcu zupa jums izdosies tad, ja pievienosiet iecienītākos dārzeņus un garšvielas. Ja kāds no receptē minētajiem dārzeņiem jums negaršo, izmantojiet tā vietā citu. Nebaidieties eksperimentēt! Šā pākšaugu saimes auga garša ir maiga, nepavisam nav intensīva, tāpēc atcerieties pievienot garšvielas, garšaugus, nerafinētu eļļu. Lieliski būs piemēroti:

pētersīļi;

asā paprika;

ķimenes;

ingvers;

olīveļļa.

Atcerieties par sīpolu un ķiploku – tie daudziem ēdieniem piešķir izteiksmīgu garšu. Ja, griežot sīpolu, ir jāraud, spiediet uz šīs saites un ņemiet vērā ieteikumus, kas palīdzēs to novērst.

Zupu varat sablendēt, izmantojot rokas blenderi. Tekstūru varat izvēlēties individuāli: ja jums patīk krēmīga tekstūra, blendējiet ilgāk, ja gribas just gabaliņus, – īsāku laiku. Turklāt pirms zupas pasniegšanas varat to apslacīt ar dabisku grieķu jogurtu. Pēdējais ļoti labi sader ar lēcām.

Lēcas un to sniegtais labums organismam

Lēcas ir lieliskas kā gaļas aizvietotājs, tāpēc ir bieži sastopama sastāvdaļa veģetāru ēdienu receptēs. Taču atcerēties par tām būtu noderīgi ikvienam, jo lēcas satur 60 % olbaltumvielu. Salīdzinot ar gaļas olbaltumvielām, lēcu olbaltumvielas organismā uzsūcas ievērojami vieglāk. Turklāt tās satur daudz dzelzs. Viena porcija lēcu satur 90 % no folskābes diennakts devas. Šis elements ir nepieciešams grūtniecēm un tiem, kuri vēlas priecāties par veseliem matiem un labu ādas stāvokli.

Lēcu zupa ir vērtīga arī tāpēc, ka lēcas satur daudz A, E, PP un B grupas vitamīnus. Un arī daudz citu noderīgu elementu. Lūk, daži no tiem: cinks, mangāns, selēns, jods, fluors un fosfors. Iekļaujot lēcas ikdienas uzturā, tiek samazināts “sliktā holesterīna” līmenis.

Mūsdienās var iegādāties dažādu krāsu lēcas: dzeltenas, sarkanas, brūnas, zaļas un oranžas. Taču ir vērts zināt, ka gan zaļās, gan brūnās lēcās satur vairāk šķiedrvielu. Tāpēc, piemēram, brūno lēcu zupa noteikti nodrošinās organismu ar šķiedrvielām, kas labvēlīgi ietekmēs gremošanas trakta darbību.

Lēcu ēdienu receptes

Neitrālās garšas dēļ šis pākšaugu saimes augs ir ērti izmantojams kopā ar daudziem citiem produktiem. Pasaulē jau izsenis zināmā un plaši iecienītā lēcu zupa nav vienīgais populārais ēdiens. Iecienīti ir arī, piemēram, lēcu falafeli. Vēlaties recepti ar gaļu? Vakariņām ar ģimeni vai draugiem varat pagatavot sātīgu lazanju ar liellopu gaļu.

Gardā lēcu zupa ne tikai sasildīs, bet arī uz ilgu laiku sniegs sāta sajūtu. Tā kā lēcas satur daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu, tās uzlabos gremošanas trakta darbību.  Dažādojiet savu ikdienas ēdienkarti ar “Bonduelle”!