Mazas un cietas! Tā mēs varētu raksturot kvinojas sēklas, kuru dzimtene ir Dienvidamerika un kuras pēc formas atgādina mazas pērlītes. Smaržīgas, satur daudz šķiedrvielu un ogļhidrātu – tās tiešām ir iecienītas mūsu virtuvē! Šīs sēklas ir vieglāk sagremojamas nekā vairums citu, tāpēc tās ir ne tikai labas ēdiena sastāvā, bet arī draudzīgas mūsu organismam! Kvinoja nesatur glutēnu.
Atšķirībā no citiem graudiem (kviešiem, rīsiem), kas vislabāk sader ar pākšaugiem (turku zirņiem, pupām, lēcām), kvinoja nodrošina mums visas astoņas svarīgākās aminoskābes, kas nepieciešamas organismam kā olbaltumvielu sastāvdaļa. Šīs sēklas ir piemērotas arī veģetāriešiem, jo satur daudz dzelzs. Tiesa, dzelzs ar kvinoju tiek uzņemts vieglāk nekā ar gaļu, vairums iesaka ēst šīs sēklas kopā ar produktiem, kas satur daudz C vitamīna, tā vēl vairāk uzlabojot dzelzs uzsūkšanos. Piemēram, ēst kopā ar papriku un kāpostiem. Kvinojas vārīšana ir vienkārša, jo kvinojas pagatavošana neprasa lielas pūles. Pārlej kvinojas sēklas ar verdošu ūdeni proporcijā 1:2 un vāri apmēram 10 minūtes. Pēc tam atstāj uz 5 minūtēm piebriest un baudi! Kvinojas receptes ir dažādas. Tu vari izmēģināt kvinoju ar dārzeņiem, vistu vai pat lasi.